VHTO viert Internationale Vrouwendag op vrijdag 6 maart 2015 met de conferentie ‘Meisjes, vrouwen en ICT’ in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Een dag vol inspirerende sprekers uit het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek, pitches van Leading Ladies in ICT, girls who love code, startup Flavour, een live uitpakparty én de kick-offs van VHTO’s antwoord op die ‘million dollar question’ van de ICT-sector die veel million dollar companies bezighoudt: hoe krijgen we meer meisjes en vrouwen warm voor ICT?

Emily Jacometti, Co-founder van de startup Flavour BV, vertelt tijdens deze conferentie over de start van Flavour en over hoe zij elementen uit games inzetten om doelen te bereiken in ‘het echte’ leven. Tijdens het onderdeel ‘Girls who love code’ vertellen jonge vrouwen over hun liefde voor Coding & Tech. Aansluitend zijn er sessies over gaming, vernieuwing in het Informatica-onderwijs en de samenwerking met bedrijven en over de ‘Meisjes leren meisjes programmeren’-aanpak van VHTO. De middag start met een wetenschappelijke keynote over de koppeling tussen taalvaardigheid en programmeren door Judith Good, onderzoeker aan University of Sussex.

Leading Ladies in ICT
‘Leading Ladies’ van bedrijven als Sogeti, IBM, Oracle en hoogleraar Patricia Lago van de Vrije Universiteit Amsterdam delen hun visie op het belang van diversiteit en lanceren samen met VHTO de Mentoring Circles voor informaticastudentes.

DigiVita Code Events: Meisjes worden ‘creators’
Parallel aan de conferentie volgen meisjes van basisschool Piet Hein uit Amsterdam verschillende programmeerworkshops onder leiding van vrouwelijke ICT-studenten en ICT-professionals. Het is de aftrap voor de zes ‘DigiVita Code Events’ die VHTO in 2015 in verschillende steden in Nederland organiseert. Tijdens de DigiVita Code Events leren meisjes van 8 tot 18 jaar programmeren. VHTO heeft hiervoor begin 2015 de internationale Google RISE Award ontvangen om zo de participatie van meisjes aan ICT te verhogen.

Meer ICT rondom Internationale Vrouwendag
Ook op 6 maart lanceert de Amsterdamse wethouder economische zaken Kajsa Ollongren het allereerste landelijke CodeUur. 100 basisscholen doen mee en 3000 kinderen krijgen programmeerles. Stichting CodeUur streeft ernaar kinderen uit het primair onderwijs digitaal vaardig te maken door leerlingen iedere vrijdagochtend een uur lang te laten programmeren.

Bron: persbericht VHTO